Broeders van de Christelijke Scholen
District Noord-BelgiŽ


Home

Geschiedenis

Ons district

Missies

Nieuws

Contacten

Foto's

 

 

 

 

 

 

 

 

Sint-Wivinaklooster
GROOT-BIJGAARDEN

gewezen provinciaal huis, dat we niet kunnen vergeten.

Meer dan honderd jaar (van 1897 tot 2008) was Groot-Bijgaarden  het centrum van ons district.  Dat kunt ge zo maar niet op zij schuiven. En daarom wijden we twee pagina's aan Groot-Bijgaarden en aan de Heilige Wivina.

Historiek
Zoals beschreven in de biografie van de Heilige Wivina werd de "plaats, Bigarden genaamd, nabij Brussel in het Westen", aan de H. Wivina toegewezen om er God te dienen. Rond 1120 bouwden de monniken van Affligem er een oratorium en cellen voor Wivina en haar gezellinnen. Daarmee ontstond het St-Wivinaklooster dat in 1136 erkend werd door bisschop Nicolas van Kamerijk. Op 21 september 1177 wijdde bisschop Alardus de ruimere stenen kerk in, die de vorige kapel omvatte, die later werd afgebroken. Wivina werd als priorin opgevolgd door haar trouwe medewerkster Emwara. Ook in de 13e eeuw kende de priorij een grote bloei en de aanhoudende geestelijke vurigheid onder de duuurzame invloed van de heilige Wivina werd alom bekend.
 
 In 1242, vroeg de priorin Beatrijs van Wolvertem (priorin van 1241 tot 1243) aan Gwijde I van Loan, bisschop van Kamerijk, de afscheiding van de abdij van Affligem, op grond van "de moeilijkheden en de gevaren die de aanwezigheid van de Affligemse monniken meebrengt en van de last die zij berokkenen" De bisschop stemde toe en de priorij van Groot-Bijgaarden werd dus totaal onafhankelijk van de moederabdij.

Van dan af kende de priorij een grote bloei en in 1548 werd zij verheven tot abdij. Onder de Franse republiek echter werd de abdij opgeheven en in 1798 in twee openbare veilingen verkocht. De eerste kopers sloopten de kerk en verkochten de afbraak. Uiteindelijk kwam de abdij in handen van de Dansaerts, die verschillende ďnuttelozeĒ gebouwen afbraken zodat enkel het poortgebouw, het priesterhuis, de infirmerie en de boerderij overbleven.

 De toenmalige eigenares Mevrouw Mention verkocht in 1897de abdij aan de Broeders van de Christelijke Scholen die er een noviciaat en een rusthuis voor zieke en oudere broeders in onderbrachten. In het verlengde van het priesterhuis bouwden zij een kapel, een noviciaat en een rusthuis.  Aan de andere kant van het poortgebouw, in het verlengde van de boerderij, werd een lagere school opgetrokken (1963) en dieper in het park een retraitehuis, het huidige De La Salle Centrum.

In de jaren 1935-38 werd het oude noviciaatsgebouw grondig opgeknapt en aangepast. In 1947 werd er een 3e verdieping opgetrokken en begonnen de werkzaamheden voor de opvangst van het Juvenaat o.a. met de bouw van een zijkapel, met daaronder een eetzaal voor de juvenisten. 

Bij gebrek aan novicen werden de noviciaatskamers in de tachtiger jaren omgevormd tot rusthuiskamers en werden tenslotte bewoond door de Broeders van de grote Sint-Wivinacommuniteit.  Het Noviciaat werd ondergebracht in het oude infirmeriegebouw (Sint-Jozef) en werd gesloten in 1988..   

Tot in 2008 bleef het domein in de handen van de Broeders van de Christelijke Scholen, maar omwille van de veroudering van de Broeders in BelgiŽ, het gebrek aan roepingen en de hoge kosten van onderhoud werd het domein te koop aangeboden. Eind 2008 werden de heren De Meuter en Verdoodt de nieuwe eigenaars. De laatste broeders verlieten, met pijn in het hart, dat gedenkwaardige domein op 15 maart 2009.

       Broeders van de Christelijke Scholen           Statiestraat 37a            1740 Ternat                       lasalle.nb@skynet.be